Vakantie

Een blog, vanaf ons vakantie-adres. Een rauwe, zonder redigeerwerk, knippen, plakken en zonder foto’s of ingewikkelde linkjes, want het is op zich al een hele uitdaging om de tekst ingevoerd te krijgen op mijn mobiel.

Vakantie is -al jaren – een enorme uitdaging. Voor de oudste, vanwege het wegvallen van alle regelmaat, structuur, en bekende omgeving van school en thuis. Voor de jongste, vanwege het de hele tijd bij zijn broer zijn, geen afleiding van vriendjes op school en het in slaap vallen met – ja, ook nu nog om 23:23 – geschreeuw op de camping. Gelukkig slapen ze inmiddels en dan ben ik aan de beurt om te chillen.

Ik, die ontzettend toe is aan vakantie en erg graag ook wil uitrusten, maar geconfronteerd wordt met ontregelde kids. Ik, die thuis erg gesteld is op dagelijkse alleen-tijd, maar die hier nauwelijks krijgt, omdat er steeds bijgestuurd moet worden bij de kids.

En dan is het ook nog 32 graden (ja ook in de stacaravan) en worden we sloom en chagerijnig van de hitte met zijn 3en en zitten we nog meer te snauwen naar elkaar. De positiviteit vasthouden is dan soms erg lastig.

Nu klink ik heel erg zielig. En op het moment dat de 1 krijst, de ander vloekt en roept dat het een rotvakantie is omdat hij na uren zwemmen, spelen en patat dat dure ijsje niet mag, dan vind ik dat mijzelf ook heel flink. Ik weet natuurlijk, dat 32 graden, op vakantie zijn met een meer voor de deur, verre van zielig is. Ik baal er alleen verschrikkelijk van dat, ondanks al deze luxe, dat die confrontaties en dat geschreeuw zo op de voorgrond blijven staan. En ik wil juist met elkaar genieten.

Feit is: vakantie is veel pittiger dan thuis. Dat is al jaren zo met de zomervakantie. Ook omdat ik mijn oplaadmomenten van thuis mis. Die tijd krijg ik eenvoudigweg veel te weinig en dan bouwt mijn ongeduld zich sneller op. Maar me focussen op wat fout gaat, of mijzelf zielig vinden, werkt averechts.

Ten opzichte van vorig jaar zijn er een aantal punten te noemen die m.b.t. de oudste, jongste of de kids onderling zijn verslechterd. En bepaald negatief gedrag  onveranderd, daar waar ik hoopte dat het beter zou worden.

Maar als ik dan ga nadenken wat er deze vakantie beter gaat, dan is er ook zeker een lijst te maken! De vooruitgangen van de kids, waar ik enorm trots op ben, maar ook mijn eigen ontwikkeling in het ouderschap, wat een eeuwig leren blijft.

Zoals? Het lukt dat de kids zo goed als stil zijn tot 08.30 uur! De jongens zijn nu zo zelfstandig, dat ze alleen kunnen zwemmen in het meer, terwijl ik mijn koffie drink en de bodem van mijn koffiekopje dus ook ècht te zien krijg. De kids eten braaf hun fruit en groente. Er is geen WiFi op de camping en we leven nog!

Als ik me op dat positieve focus, ook als het weer even helemaal mis is gegaan, dan kan ik er veel beter tegen. Voel ik me trots en lukt het me om te genieten van de vakantie. Ben ik liever voor mezelf en  voel ik de ontspanning binnenstromen.

Dus waar jij, lieve ouder, ook bent: je staat hier niet alleen in. Ik hoop dat het jou ook lukt je te focussen op de – hoe klein ook – vooruitgangen en positieve veranderingen die jouw kind meemaakt en dat je je ook focust op hoe goed jij het doet als ouder. Ik wens je een fijne vakantie.

Lieve groetjes van Marleen

LOGO

Signaal bij nieuwe blogs?

Ik plaats gemiddeld 1 keer per maand een nieuwe blog. Wil je een seintje krijgen als de nieuwste online staat? Klik dan rechts onderin deze website op ‘volg’ en voer je e-mailadres in. Je krijgt dan een mailtje als er een nieuwe blog is geplaatst. Let op: deze kan ook in je SPAM-mailbox terecht komen.

Je kan ook de Facebookpagina ‘Autisme Houten’ volgen. Daar zal een link worden geplaatst als er een nieuwe blog online staat.

NB: Ik ben eind 2017 begonnen met bloggen. Ik laat alleen mijn laatste geschreven blogs online staan. Wil je de rest lezen? Neem dan contact met me op.

3 Replies to “Vakantie”

 1. Dag Marleen,
  Heel mooi ge-/omschreven en o, zo herkenbaar!
  Ik wens jullie een fijne voortzetting van de vakantie en hopen dat het niet zo warm blijft als afgelopen dagen.
  Groetjes, Gerda

  Like

 2. Hoi Marleen, heel herkenbaar. Vorig jaar was het bij ons ook niet zo’n succes. We zijn toen gelijk de eerste week weg gegaan en de jongste had enorm veel moiete met de ‘omslag’ van structuur naar vakantie. Ook was de locatie van de stacaravan veel te onrustig. Om die reden gaan we nu pas de vierde week van de vakantie én hebben we een rustige plek geregeld op een verder wel grote camping (want hij moet ook zijn energie kwijt in het zwembad en op het voetbalveld
  ). Daarnaast ook alles voorstructureren: indeling van de dag, wie waar slaapt enz. Elk jaar leren we weer iets bij, over de do’s en dont’s 😉 We hopen dat het helpt. Fijne vakantie!

  Like

 3. Hoi Marleen, wat enorm herkenbaar. Die vakantie lijkt vooraf zo héérlijk en relaxed. Maar op het moment dat je er daadwerkelijk bent valt dat toch altijd weer tegen. Nog steeds en vaak nog erger dan thuis die confrontaties. Pffff ook wij hebben er last van. Maar het wordt wel beter in de jaren. En nu kunnen we er ook wat makkelijker over praten met de kinderen.

  Groetjes,
  Miranda

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s