TIEN

Blog TIEN

Komende week wordt mijn zoon 10. Verjaardagen maken mij altijd melancholisch. Een kinderverjaardag maakt mij superblij en gelukkig, omdat we de dag vieren dat hij werd geboren. Ik zie het plaatje van zijn geboorte nog haarscherp voor me: de liefde, het geluk, 2 immens gelukkige, stralende, overdetop-emotionele ouders. Mijn overweldigende gevoel van het moeder-zijn. Bij een naderende verjaardag kan ik me weer helemaal verliezen aan dat geluksgevoel van toen.

Maar er is ook een andere kant. Weer een jaar voorbij, dat we niet meer over kunnen doen. Heb ik genoeg van hem genoten? Heb ik alle positieve momenten vanuit genoeg dankbaarheid geleefd? Heb ik fouten gemaakt, die ik niet meer kan herstellen? Heb ik hem beschadigd, op welke manier dan ook, omdat ik ergens als moeder – misschien onbewust – steken heb laten vallen? Ik denk aan de moeilijke momenten die we hebben gehad, en ik vraag me dan ook af: ‘Waarom moet het leven voor hem zo zwaar zijn? Het had zoveel makkelijker kunnen zijn, met veel minder zorgen. Waarom overkomt dit ons’? Ik heb regelmatig tot middernacht, tot dat ene moment om 12 uur en zijn verjaardag begon, boven zijn bedje staan grienen, door deze verwarrende mix van geluk en verdriet.

Deze verjaardag is anders. Gisteravond keek ik naar mijn slapende zoon. Zijn gelaatstrekken, zijn knappe kop, de herinnering aan onze grapjes net voordat hij ging slapen. Alleen maar liefde. Die andere kant,  die is er niet. Ik voel enkel dankbaarheid en trots. Dankbaarheid voor de jongen die daar ligt te slapen, en trots op de persoonlijkheid die hij nu is.

Ik ben trots op de manier waarop hij dealt met al die mensen om hem heen die allemaal anders zijn dan hem en het –in zijn ogen- dus ook verkeerd doen. Hoe verwarrend dat ook voor hem is, en hoeveel frustraties dat hem ook oplevert, hij doet het. Wat gooit hij er in zijn eerlijkheid met passie en zoveel vaart zijn frustraties uit, maar wat slikt hij toch ook een hoop frustraties in, om te passen in zijn omgeving. Hij bewaart zijn frustraties voor mij. Niet leuk, heel heftig, maar bijzonder knap. Dát is wat ik zie.

Ik ben trots op zijn manier van het omgaan met ingrijpende nieuwe situaties. Ondanks gescheiden ouders, zie ik een gelukkig kind dat heel goed kan switchen tussen het leven bij zijn vader en het leven bij zijn moeder. Hij ziet haarscherp waar mama niet zo goed in is, en waar pama niet zo goed in is, en weet dat –uiteraard- onomwonden te benoemen. De cavia mag niet bij papa logeren, want ‘Dan gaat ‘ie zeker dood’, en ‘Mama, ga maar op tijd slapen, want anders ben je morgenochtend chagerijnig’. Hij accepteert ons zoals we zijn.

Wat heeft hij ongelooflijke stappen gemaakt de afgelopen jaren, wat heeft hij gestruggeld en wat heeft hij zich er goed doorheen geslagen. Wat ben ik blij dat hij al ouder mag zijn, en bijna 10 is. Daar waar het leven duidelijker voor hem is, hij zich veel beter kan uiten, en zijn prachtige persoonlijkheid die vaak zo ver verstopt zat, zo veel vaker naar buiten mag komen.

Ik weet niet wat er nog op zijn en ons pad gaat komen. De wereld en de mensen om hem heen zijn onvoorspelbaar: hoe ouder hij wordt, hoe groter en ingewikkelder die wereld voor hem wordt en dat zal voor hem de grootste uitdaging  blijven. We gaan zien wat er op ons pad komt. En mocht hij het niet alleen kunnen, dan zal ik er voor hem zijn. Moeder zijn voor deze hele bijzondere, speciale jongen voelt als een hele grote eer.

 

LOGO

 

Signaal bij nieuwe blogs?

Ik plaats gemiddeld 1 keer per maand een nieuwe blog. Wil je een seintje krijgen als de nieuwste online staat? Klik dan rechts onderin deze website op ‘volg’ en voer je e-mailadres in. Je krijgt dan een mailtje als er een nieuwe blog is geplaatst. Let op: deze kan ook in je SPAM-mailbox terecht komen.

Je kan ook de Facebookpagina ‘Autisme Houten’ volgen. Daar zal een link worden geplaatst als er een nieuwe blog online staat.

NB: Ik ben eind 2017 begonnen met bloggen. Ik laat alleen mijn laatste geschreven blogs online staan. Wil je de rest lezen? Neem dan contact met me op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s