De dag dat ik stopte met het opvouwen van mijn onderbroeken

Wassen, no problem. Was ophangen, no problem. Was opvouwen en opruimen op de daarvoor bestemde locatie, I hate it! Ik krijg altijd enorm veel energie van het zoeken naar praktische oplossingen om het leven voor mijzelf en voor anderen makkelijker te maken, zodat er ruimte overblijft om te ontspannen en leuke dingen te doen. Dat gaat soms best ver… zoals dat ik onlangs een la A creëerde voor mijn –dat-staat-goed ondergoed- en la B voor mijn –slaap-hier-vooral-alleen-in ondergoed. Écht, het scheelt zoektijd!

Een paar maanden terug besloot ik al om de sokken van mijn oudste niet meer bij elkaar te zoeken, aangezien hij er een sport van maakte om vooral niet dezelfde sokken aan te trekken. Het nut van het bij elkaar zoeken van de sokken was daarmee verdwenen, dus mikte ik alle losse sokken in zijn la.  Vandaag, toen ik weer boven die gehate was hing, dacht ik: waar ben ik nou eigenlijk mee bezig? En alsof het licht opeens aan ging, dacht ik: wáárom vouw ik mijn ondergoed überhaupt op? Op de maat van de muziek smeet ik ze in mijn lades, en hoppa, weer wat tijd gewonnen. Slimme, praktische oplossingen, dáár word ik blij van! (OK, OK, in dit voorbeeld beetje dozerig ook). 

Gewoontes. Van zoveel ben je je niet bewust, omdat je functioneert op de automatische piloot. Het opvouwen van de was bijvoorbeeld gaat volautomatisch. Toen ik erbij stilstond dat ik het zo’n rotklus vind en ging nadenken hoe ik het leuker kon maken, kwam ik dus al snel tot een oplossing. Eentje waarbij je jezelf wel voorje kop kunt slaan dat je dat niet eerder hebt bedacht.

Zo zijn er in deloop van de jaren een aantal nogal creatieve gewoontes ontstaan bij onzejongens. Aan de reacties van andere mensen te merken is er 1 duidelijkewinnaar-gewoonte, namelijk: mijn zoons  slapenaltijd in hun kleren. Omdat het lange tijd elke ochtend raak was met geklaagover het niet willen aankleden, besloten wij: Let’s choose our battles (hoe cliché, maar hoe waar!). Hetidee ontstond om de kids ’s avonds zelf te laten beslissen wat ze de dag ernaaan wilden trekken en het ook gelijk aan te trekken. En zo geschiedde. Een strijd minder in de ochtend, en een nieuwe gewoonte was geboren. Hoe tegenstrijdig het ook voelde omdat het zo tegen je eigen gewoontes in gaat, lig je toch in een deuk als je ’s ochtends je slapende kind wakker maakt en je ontdekt dat hij zijn voetbalscheenbeschermers alvast heeft aangedaan!

Ze zeggen dat als je elke dag iets nieuws probeert voor minimaal 3 weken lang, dat het een gewoonte begint te worden. Hoe zit het dan met autisme? Werkt het dan hetzelfde? Als ik naar mijn oudste kijk, dan merk ik dat gewoontes bij hem heel goed in te slijten zijn, en ook behoorlijk snel. Op meerdere plekken in huis hangen regels, maar hij kent ze snel uit zijn hoofd en slaat bijna nooit een stap over – tenzij zijn hoofd echt te vol zit. Hij leert – naar mijn ervaring –dus een stuk sneller dan die 3 weken.

Met mijn jongste kan ik nog veel stappen maken qua aanleren van gewoontes; die heeft ook veel behoefte aan visuele informatie, zoals overzichten, stappenplannen en lijsten en hij doet dan ook heel hard zijn best. Ik moet eerlijk zeggen dat ik meestal geen 3 weken geduld heb. Maar nu ik de theorie weer even in gedoken ben en weer vers in mijn achterhoofd heb zitten, zal ik hem die tijd weer gaan geven.

Nu zit mijn uitdaging bij de oudste dan wel met name op het sociale stuk: daar waar het veel minder zwart-wit is, en niet uit te tekenen in duidelijke regels die op elke situatie toepasbaar zijn. Maar ik kan eens heel klein bij hem beginnen, en kijken wat er gebeurt, als ik dat 3 weken volhoud. Ondanks dat ik weet dat ik mijn jongens in 3 weken weer in hun pyjama’s moet zien kunnen te krijgen (lijkt me een hele leuke uitdaging btw!), heb ik voor nu eerst nog andere belangrijke battles to fight. Wish me luck!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s