Houten

Diagnosestelling en/of behandeling

Diagnosestelling en behandeling

Floresta helpt – Bernice van Slooten:  Professionele autismebegeleiding aan kinderen, ouders en jong-volwassenen: o.a. sociale vaardigheidstraining, voorlichting, speltraining, en het opzetten van meidengroepen.

Handje helpen (ook omgeving Houten): Vrijwilligersorganisatie handje helpen, heeft vrijwilligers & stagiairs die kinderen met een beperking of gedragsprobleem helpen. Zij ondersteunen talloze kinderen (en volwassenen) die autisme hebben door middel van 1 op 1 contact bij mensen thuis.

Joke Heusinkveld: Joke biedt in haar praktijk in Houten psychosociale en contextuele hulpverlening, hulp aan mensen bij wie autisme een rol speelt in het gezin of in de partnerrelatie.

Kracht in Maatwerk: Individuele- en trajectbegeleiding voor kinderen en volwassenen. Ze heeft onder andere een begeleid traject voor kinderen die teveel op de computer zitten, en heeft een toolkit ontworpen voor meer rust met autisme. Je kan contact opnemen via: info@krachtinmaatwerk.nl

PsyMens:  Kleinschalige GGZ-instelling met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Amersfoort. Volwassenen, jongeren en kinderen die een op verandering en verbetering gerichte (psycho-)therapie nodig hebben kunnen bij Psymens terecht o.a. voor diagnosticeren en behandelen. Zit ook in Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Amersfoort.

Vogel & Vis: Praktijk voor speltherapie aan kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling (contract gemeente, dus vergoed vanuit ZIN). De begeleidster heeft al sinds 2003 ervaring met het begeleiden van kinderen met autisme en/of aanverwante stoornissen.

Youké: Youké staat voor sterke jeugd. Zij bieden in de regio Midden Nederland specialistische hulp aan kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar: bijvoorbeeld dagbehandelingen en oudercursussen over autisme. In de Berg en Boschschool in Houten zit een dagbehandelgroep.

Verdere organisaties/initiatieven

Diagnosestelling en behandeling 2

Buurtgezinnen: buurtgezinnen zoekt voor overbelaste gezinnen een steungezin in de buurt, zodat ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. Buurtgezinnen is actief in meer dan 20 gemeentes in Nederland, waaronder Houten.

Centrum voor Jeugd en Gezin: Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin kan je als ouder, maar ook als betrokken buren, opa’s, oma’s en docenten terecht voor alle vragen rondom opvoeden.

Infospreekuur Houten: Stichting Infospreekuur Houten kan je helpen bij het invullen van verschillende formulieren, en kan helpend zijn bij bijvoorbeeld het invullen van de aanvraag van een PGB (Persoons Gebonden Budget).

NVP-thuishulp: Vrijwillige hulp voor mantelzorgers: een vrijwilliger die bijvoorbeeld iets leuks met je kind kan ondernemen. Deze organisatie opereert vanuit meer dan 60 plaatsen in Nederland, waaronder Houten.

Steunpunt Mantelzorg Houten (onderdeel van VanHouten&co):  Wist je dat als je zorgt voor jouw eigen kind die in zijn gedrag meer aandacht nodig heeft dan een ander, dat je dan een mantelzorger bent? Zelfs jonge kinderen zijn mantelzorger als zij opgroeien met een zus(je) of broer(tje) met autisme, ADHD etc.

Het Steunpunt Mantelzorg Houten kan je helpen met bijvoorbeeld het aanvragen van thuiszorg, kijken of er een vrijwilliger is die je kan helpen om je te ontlasten in bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp of een uitje met je kind, maar ze kunnen je ook doorverwijzen naar de juiste instanties naar aanleiding van jouw hulpvraag. Ze organiseren workshops, een mantelzorgcafé en ze hebben een lotgenotengroep voor de jongere mantelzorgers van 9-23 jaar, die geregeld leuke uitjes organiseert.

Tijdens de jaarlijkse Waarderingsmarkt, worden jij en ik in het zonnetje gezet! Naast heerlijke verse producten en cadeauartikelen van lokale winkeliers die je daar mag aanschaffen (de productenmarkt), is het een ideaal moment om in contact te komen met verschillende organisaties uit de gemeente Houten die jou kunnen helpen bij de zorg (de informatiemarkt).

Er is ook een Hulp- en Klussendienst: Mantelzorgers kunnen tegen een kleine bijdrage een beroep doen op de Hulp- en Klussendienst. Bij deze dienst kun je terecht voor hulp bij kleine klussen in en om huis zoals bijvoorbeeld klein tuinonderhoud, tv kanalen programmeren, herstellen van een lekkende kraan, ophangen van lampen, schilderijen, het bevestigen van steunen in toilet en/of douche etc.

Techniekfabriek: De techniekfabriek organiseert techniek- en computerworkshops voor kinderen in Houten, waar kinderen met autisme nadrukkelijk worden verzocht om deel te nemen, maar waar je zeker ook zonder autisme van harte welkom bent!

Van Houten&co: Van Houten & Co is de welzijnsorganisatie in Houten, die verschillende activiteiten organiseert, hulp en ondersteuning biedt. Het uitgangspunt van VanHouten&co is dat het belangrijk is dat iedereen mee kan doen in Houten.

Willem Markus: Willem Markus, heeft zelf autisme, woont in Houten en heeft zich als ervaringsdeskundige aangemeld bij de coalitie Vanuit Autisme Bekeken waardoor mensen hem kunnen benaderen voor een luisterend oor. Zijn e-mailadres is wjamarkus@gmail.com, mocht je hem willen benaderen.

(voor nog meer organisaties/initiatieven in Houten, ga verder naar: sport school bijeenkomsten en dagje uit)

(terug naar: hulp)