Hulpmiddelen

Hier een aantal hulpmiddelen op een rij, die het leven voor een kind met autisme kunnen veraangenamen.

  1. Autipas
  2. Bijtsieraden
  3. Drukvest
  4. Time-timer
  5. Gehoorbeschermers
  6. Playable
  7. Apps
  8. Kook het lekker zelf
  9. Het complimentenspel

… en nog veel meer informatie, boeken, tips, hulpmiddelen en spelletjes kan je vinden op bijvoorbeeld op allesrondomautisme: en k2-publisher.

1. Autipas: Pas voor jouw kind waarop de diagnose wordt weergegeven en belangrijkste persoonlijke kenmerken van jouw kind kunnen worden aangekruist. Deze pas kan getoond worden bij een eerste contact met een hulpverlener of instantie, zodat je op eenvoudige en discrete wijze kenbaar kan maken dat jouw kind autisme heeft en daar rekening mee kan worden gehouden. Maar je kan de pas ook gebruiken bij het bezoeken van bijvoorbeeld een pretpark, waar je dan korting krijgt, of minder lang in de rij hoeft te staan.

Voor de autipas betaal je een bijdrage. Je vraagt de pas aan bij het NVA. Een overzicht van uitjes waar de autipas geaccepteerd wordt, vind je ook daar.

2. Bijtsieraden: Als jouw kind veel kauwt op nagels, potloden, haren, vingers, dan kan dat zijn omdat hij/zij zich daardoor vertrouwd en veilig voelt. Weet dan dat er bijtsieraden bestaan: armbanden, kettingen, ringen. Op die website wordt ook nog meer uitleg gegeven wat het is, en wat het zou kunnen bijdragen. Wie weet, helpt het!

3. Drukvest: stevige druk in de vorm van een vest, kan voor rust zorgen voor kinderen die moeite hebben om prikkels te verwerken, zoals bij autisme. Dit is trouwens niet de enige site waar ze ze verkopen/verhuren, maar heb deze als voorbeeld toegevoegd omdat er filmpjes te zien zijn en ervaringen te lezen zijn om een beeld te krijgen wat het inhoudt.

4. Time-timer: De TimeTimer kan gebruikt worden om tijdsgrenzen te stellen. Om de Time Timer aan te zetten beweeg je de rode schijf “tegen de klok in” naar de gewenste tijd. De rode schijf verdwijnt wanneer de tijd verstreken is. Bij alle Time Timers hoor je een subtiel “piep” geluid, wanneer de tijd verstreken is.

5. Gehoorbeschermers: Geluiden uit de omgeving kunnen storend zijn op het moment dat een kind zich wil concentreren. Gehoorbeschermer kunnen een oplossing zijn, doordat de oorkappen harde geluiden dempen, zonder dat het kind van de omgeving wordt afgesloten.

6. Playable: Veel kinderen met autisme vinden het prettig om te spelen met materialen  met een duidelijk begin en einde waarvan de bedoeling direct duidelijk is, en helder is wat er van hen wordt verwacht. Puzzelen is om deze reden ook vaak een favoriete activiteit. Op deze website vind je tips en informatie over autisme en speelgoed.

7. Apps:  Apps kunnen handig zijn in het dagelijks leven. Er zijn bijvoorbeeld apps die je helpen om te reizen met het openbaar vervoer, of apps die helpen bij het maken van planningen. Er zijn speciale apps voor mensen autisme. Maar ook andere apps kunnen heel bruikbaar zijn. Autismewegwijzer helpt je verder op weg.

8. Kook het lekker zelf: Sandra Cornelissen heeft meerdere jaren kookles gegeven aan jongeren met autisme, gebruik makend van een methode die jongeren structuur en houvast geven bij de receptuur. Daaruit is haar eerste kookboek, Duidelijk koken met Sandra, voortgekomen. Daarna schreef ze nog een boek Kook het lekker zelf, en is volgens hetzelfde principe opgezet, maar dan o.a. ook voor kinderen die graag zelfstandig willen leren koken met veel heldere visuele uitleg. Op haar site vind je ook een aantal recepten, inclusief handig boodschappenlijstje!

9. Het complimentenspel: Het Complimentenspel is bedoeld voor kinderen met autisme waar complimenten vermeld staat op de totaal 80 kaartjes, die zowel de kinderen met autisme zelf, maar ook ouders, leraren en iedereen in de wereld om het kind heen, leert kijken naar de positieve kanten van kinderen met autisme!

(terug naar thema’s)