Landelijk

Diagnosestelling en/of behandeling

Diagnosestelling en behandeling

Hoop-ggz: De hoop ggz biedt hulp bij zowel milde als ernstige problematiek bij kinderen, jongeren en volwassenen, zoals bij autisme. Zij bieden verschillende woonvormen voor begeleid en beschermd wonen aan, therapeutische gesprekken, medicatie of een combinatie daarvan. Naast behandeling, bieden zij ook hulp bij bijvoorbeeld het vinden van lotgenotencontact.

Koekie – Kinderen met autisme: Informatie, materiaal en coaching voor opvoeders van kinderen met autisme.

Leo Kannerhuis Nederland: Het Leo Kannerhuis Nederland is een samenwerkingsverband van zes GGZ-instellingen geografisch verspreid over Nederland, waaronder Altrecht, die gespecialiseerde behandeling en begeleiding bieden aan kinderen, jongeren en volwassenen met autisme.

Sensomotorische Integratie: Kinderen met autisme hebben vaak moeite met het verwerken van prikkels (waarnemingen). Zij kunnen baat hebben bij sensorische integratietherapie: die kan in kaart brengen hoe de prikkelverwerking loopt bij jouw kind en wat eventueel kan helpen aan hulpmiddelen (denk aan: massagedoeken, drukdekens e.d.).

Verdere organisaties/initiatieven

Diagnosestelling en behandeling 2

Autismecafe: ontmoetingsplek voor ouders met kinderen met autisme, er zit ook een locatie in IJsselstein. Op deze website zie je een lijst van verschillende Facebookgroepen waar je mee in contact kan komen, zoals een Facebookgroep speciaal voor meisjes met autisme, pubers met autisme en oppasgroepen voor ouders met kinderen met autisme.

Autismefonds: (lidmaatschap) Het AutismeFonds ondersteunt projecten van de NVA die ervoor zorgen dat mensen met autisme mee kunnen doen op school, op het werk en in de vrije tijd, zoals de Auti-Actie-Dagen, Auti-Doe-Dagen, begeleiding van lotgenotengroepen en de ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek.

Autismejongekind.nl Platform: In juli 2018 is het platform Autismejongekind.nl gelanceerd. Hierop is inspiratie en informatie te vinden voor ouders én professionals, zoals jeugd- en huisartsen, logopedisten, fysiotherapeuten, leidsters van dagverblijven, leerkrachten etc. Er komt informatie op over mogelijke signalen van autisme bij jonge kinderen, en wat u kunt doen wanneer u deze signalen herkent. Ook vindt u er ervaringsverhalen van ouders voor ouders en van professionals voor professionals. Autismejongekind.nl is een initiatief van Stichting Papageno, de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), Oudervereniging Balans en het Landelijk Expertise Netwerk Autisme Jonge Kind.

Autismeplein: het Autismeplein verzamelt en deelt informatie over nieuwe middelen, methoden, producten, interessante artikelen en publicaties op het gebied van ICT en autisme.

Autismewegwijzer: De autismewegwijzer geeft boordevol informatie over autisme in het dagelijks leven, lotgenotencontact, hulpverlening en het bespreekbaar maken van autisme. Bij ieder thema (zoals wonen en onderwijs) komen deze aandachtspunten aan de orde. De Autismewegwijzer geeft o.a. informatie en verwijzingen naar andere websites en publicaties, een overzicht van opvoedmethodes en zorgaanbod, tips hoe je je kind kan vertellen over zijn/haar autisme. Wat een fijne website! Hier vind je een overzicht van een aantal zeer handige keuzehulpen van gesprekshulpen, die je als ouder ondersteunen in het o.a. bespreekbaar maken van de beperkingen van de je kind en het helpen kiezen van een basisschool of sport.

Autisme-startpagina: Pagina met allerlei links naar verschillende websites en hulpverlening m.b.t. autisme.

Brainwiki: Website speciaal voor jongeren met psychische problemen, waar ze lezen hoe het zit. Hoe zit dat? Heb ik dat? En wie nog meer? Hoe ga ik ermee om? Welke behandeling is er voor mij? De speciale pagina over autisme vind je hier.

Buurtgezinnen: buurtgezinnen zoekt voor overbelaste gezinnen een steungezin in de buurt, zodat ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. Buurtgezinnen is actief in meer dan 20 gemeentes in Nederland, waaronder Houten.

Geef me de 5: Geef me de 5 is een methodiek, ontwikkeld door Colette de Bruin, die antwoord geeft op de vraag: hoe ga ik om met iemand met ASS? het geeft praktische handvatten die voor iedereen op maat te maken zijn. Door verschillende boeken, lezingen, cursussen, een post-HBO-opleiding en diverse materialen krijgen familie en professionele begeleiders van de persoon met autisme een praktische handleiding om de stap van ‘ overleven’ naar ‘leven’ te zetten. Ook te vinden op Facebook.

Happy Auti Kids: (lidmaatschap) Let op: website geeft regelmatig foutmeldingen. Je kan ze ook vinden op Facebook. Besloten community waar ervaringen en tips worden gedeeld via blogs, video’s, e-books, artikelen en meer: je kan er o.a. chatten met een ervaringsdeskundige, live en online bijeenkomsten worden georganiseerd en vele recensies voor specifieke producten, boeken en zelfs vakanties passeren de revue.

Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie: Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is een landelijke netwerkorganisatie waarin professionals, experts, onderzoekers, ouders en kinderen samenwerken aan de wetenschappelijke onderbouwing van het dagelijkse werk in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Over autisme is veel relevante informatie te vinden, zoals een heel handig overzicht van de te gebruiken onderzoeksinstrumenten, behandelmogelijkheden, medicatie, en links naar video’s en verhalen. Ook mooie blogs kan je daar terugvinden. Zeker de moeite waard om de website eens af te struinen naar interessante informatie.

Hulpwijzer Kiezen in de GGZ: Een nieuwe website die o.a. patienten en huisartsen helpt om snel een psychiater of psycholoog te vinden, inclusief vermelding van wachttijden per aanbieder en aandoening, waaronder ook autisme.

Logeeropvang: In een logeerhuis kunnen kinderen met autisme en/of een verstandelijke beperking een paar dagen logeren. Bijvoorbeeld in het weekend of tijdens je vakantie Het geeft je even rust en tijd om de dingen te doen waar je anders niet aan toe komt. Er zijn speciale logeerhuizen voor kinderen met autisme en/of ADHD. Hier is een duidelijke structuur, vaste regels en een min of meer vast dagprogramma.Voor informatie over logeeropvang kun je terecht bij de Informatie en Advieslijn van de Nederlandse Vereniging voor Autisme of bij de MEE-afdeling (zie hieronder) in jouw regio.

Mamavita: (lidmaatschap) Netwerk voor moeders van een kind met autisme, die allerlei (regionale) bijeenkomsten organiseert, ter versterking van het netwerk van moeders. Ook lees je daar blogs.

MEE NL: Coöperatieve vereniging die zich hard maakt voor een samenleving toegankelijk voor iedereen (incluus samenleving), en zich hierin hard maakt voor mensen met een beperking. Zij heeft 20 regionale MEE-organisaties. In dit filmpje over de vereniging kan je zien wat ze doen.

Mezzo: Mezzo is een overkoepelende organisatie voor mantelzorgers. Zij bieden veel informatie op landelijk niveau. Hier vind je ook informatie over het Persoons Gebonden Budget (PGB).

Nederlandse Autisme Register (NAR): Unieke database met cijfers over autisme. Kinderen en volwassenen met autisme kunnen zich inschrijven, en ingevulde vragenlijsten die je jaarlijks ontvangt, worden meegenomen in de cijfers. Je ontvangt dan een individuele terugkoppeling over jouw functioneren in vergelijking met andere mensen met autisme.

Nederlandse vereniging van Autisme (NVA): (lidmaatschap) Vereniging die zich inzet voor de belangen van mensen met autisme in alle levensfasen en op alle levensterreinen. Ze geven informatie in het ledenmagazine, geven cursussen, organiseren informatieavonden, themadagen en congressen, publiceren brochures, dvd’s, geven de autipas uit, geven een luisterend oor vanuit regionale Info Centra en de informatie- en advieslijn en organiseren regionaal lotgenotencontact.

NVP-thuishulp: Vrijwillige hulp voor mantelzorgers: een vrijwilliger die bijvoorbeeld iets leuks met je kind kan ondernemen. Deze organisatie opereert vanuit meer dan 60 plaatsen in Nederland.

Regelhulp: Geeft informatie en overzicht in de mogelijkheden van zorg en ondersteuning vanuit de overheid.

Sociale Verhalen: Op deze website vind je informatie en tips over hoe je kinderen en jongeren (met autisme) kunt helpen inzicht te krijgen in sociale situaties. Dit is bedoeld voor bijvoorbeeld gebruik op school, thuis of in de begeleiding. Er wordt tot in detail uitgelegd hoe je zelf sociale strips kunt maken.

U aan zet: tips en adviezen in de omgang met kinderen/volwassenen met autisme: Bekijk autisme door de ogen van bijvoorbeeld coach, ouder, sportcoach etc.

Vanuit Autisme bekeken: Coalitie die mensen en initiatieven die bijdragen aan een inclusieve(re) maatschappij zichtbaar maakt. Willem Markus uit Houten is hier 1 van. Zijn e-mailadres is wjamarkus@gmail.com, mocht je hem willen benaderen. Ook een interessant rapport om te lezen: ‘een kind met autisme in je gezin’.

Vereniging Balans: (lidmaatschap) Oudervereniging, die door uitwisseling van kennis en ervaringen tussen ouders, onderwijs, zorgprofessionals en wetenschap, de positie van kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag (waaronder autisme) te versterken. Zij bieden o.a. veel informatie op hun website, nieuwsbrieven, webinars, de BalansAcademy (in samenwerking met de NVA) lezingen, workshops en lotgenotencontact in alle regio’s, maar ook een forum waar je persoonlijke ervaringen kunt delen of vragen kunt stellen. Daarnaast hebben ze ook BalansKIDS: een blad voor en door kinderen met leer- en gedragsproblemen.

Vliegen met autisme: hier vind je vele tips over vliegen met een kind met autisme.

Watvindik: Website waar je informatie vindt m.b.t. autisme: van app tot advies, van boek tot behandeling, van welzijn tot wonen, van zorg tot zingeving. Je kunt zoeken op trefwoord en/of op rubriek, maar ook op postcode en afstand.

Zoekvindautisme.nl: Initiatief van de NVA (zie hierboven) en Vereniging Balans (zie hierboven) waar je kan zoeken op organisaties, specialisten of aanbieders m.b.t. autisme in de gekozen regio.

(voor nog meer landelijke organisaties/initiatieven, ga verder naar:sport  school  bijeenkomsten  boeken/films  financien  vakantie  dagje uit)

(terug naar: hulp)